Istarska himna!

“Krasna zemljo, Istro mila
dome roda hrvatskog

Kud se ori pjesan vila,
s Učke tja do mora tvog…..

Prigodom proglašenje” Krasne zemlje” istarskom himnom Istarska županija izdala je priopćenje sa obrazloženjem u kojem nema ni jedne riječi kojom istarsku himnu povezuje sa Hrvatskom, a drugi stih himne glasi ” dome roda hrvatskog”.

Čak je i ovom prigodom IDS koji ima većinu u Skupštini Istarske županije pokazao svoje antihrvatstvo i negiranje države Hrvatske, iako je u drugom stihu naglašeno ” dome roda hrvatskog” U obrazloženju je trebalo pisati pjesmu ” Krasna zemljo , Istro mila” od njezinog je nastanka istarski čovjek vezivao za pripadnost hrvatskom rodu, kako piše u drugom stihu, ali ne IDS- ovac koji je pisao obrazloženje ni jednom rječju hrvatsku pripadnost nije ni spomenuo.

Citiram ;

“Pjesmu “Krasna zemljo, Istro mila” od njezinog je nastanka istarski čovjek vezivao, ponajprije uz vlastitu unutarnju pripadnost svom rodnom istarskom kraju, njegovoj predanosti Istri, životu i suživotu ljudi ovoga podneblja, te snažnim osjećajem ponosa i oduševljenja vječnom i neponovljivom Učkom, gradovima, rijekama, istarskim morem i otocima, povijesno vezanim uz Istru. Jedva da je potrebno i spominjati kako se ta pjesma, u bilo kojoj prigodi, od svečane do svakodnevne, uvijek pjevala ili slušala s jednakim oduševljenjem i zanosom. Gotovo da i nema čovjeka koji ovu pjesmu ne doživljava i svojom himnom, odom radosti i pričom o dobrim ljudima Istre i vjeri u bolju i pravedniju budućnost istarskog naroda. Stoga, se i vrijeme u kojem ona utvrđuje službenom himnom Istarske županije, poklapa s vremenom kada ova regija kroči svojim putem prema Europi, kojoj je zapravo oduvijek i pripadala.

Polazeći od toga, Skupština Istarske županije, na svojoj je sjednici, održanoj 23. rujna 2002. godine donijela odluku kojom se utvrđuje pjesma “Krasna zemljo, Istro mila” kao HIMNA ISTARSKE ŽUPANIJE

Lili  Bencik/ hrvatsko nebo


Komentiraj

Facebook Comments Box