UZ 25 OBLJETNICU TRAGEDIJE VUKOVARA

Obuzela me velika tuga ,razočarenje ,a ujedno i ogorčenje u čovjeka , u vlast.

Gdje je nestao čovjek?

Zar su na površinu izbili oni najgori nagoni,u kojima nema više suosjećanja,ljudskosti i humanosti?           Čovjek je prije svega misaono i duhovno biće ,kojem su prirođene plemenite osobine. A od sve  ove plemenitosti izbija sebičnost,egoizam,licemjerje,osobna kalkulacija i materjalizam ,koji poništava svaku ljudskost. Sve plemenite ljudske osobine poništava grabež za materjalnim dobrima,a svaki čovjek mora biti svjestan da sva ta materjelna dobran nitko nije ponio sa sobom na onaj svijet.

Pohlepa je izvor mnogih zala!

Pohlepa za materjalnim dobrima,za tuđim teritorijem,za tuđim kulturnim i inim blagom i pohlepa za novcem. Strašno je ovo što se događalo i događa nakon tolike ljudske patnje ,tolikih razaranja ,      zvjerskog iživljavanja i ubijanja. Nema traga kajanja,ljudskog suosjećanja,isprike, već opet i iznova nova agresija ,samo drugim perfidnijim sredstvima i metodama.

Tu dolazimo do još jednog izvora zala ,a to je mržnja!

Od kuda tolika mržnja i zlo u čovjeku?  Što ga potiče na činjenje takvih  zvjerstava i na takvo zlo prema drugom čovjeku? I to nije prvi puta ! To zlo čuči u Srbima ,koji su počinili zvjerstva i u 2.svjetskom ratu ,nakon rata i u agresiji na Hrvatsku i BIH. Samo pomisliti na mučenje i smrt svećenika Jurja Gospodnetića u Srbu, u srpnju 1941 i niz drugih stravičnih zločina, podilazi me jeza.                                  Zatim zvjersko mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika ,koji su zaštićeni međunarodnim konvencijama u Domovinskom ratu. Ne obazirati se na nikakve društvene ,moralne i etičke norme ,već mučiti i ubijati nemoćne ranjenike, gore je od zvijeri. Zvijer napada i ubija kada je gladna ili napadnuta,a u ovom ratu Hrvati su se branili ,nikoga nisu napadali, a Srbi i JNA su bili napadači. Nepojmljivo i neobjašnjivo!        Što to navodi čovjeka da prekrši sve etičke i moralne kodekse ,koji su se razvijali kroz ljudsku povijet?

I danas 25. godina nakon ratne tragedije Vukovara,Škabrnje i ostalih mjesta u Hrvatskoj, osjećamo posljedice,jer još nisu zaliječene mnoge rane,još nisu pronađeni svi nestali,još nisu rješeni teritorjalni prijepori( Vukovarska ada,Prevlaka,Sveta Gera i Savudrijska vala). Nisu rješena pitanja ratne odštete za razaranja,nisu kažnjeni krivci za sva zlodjela. Čak suprotno ,kažnjavaju se i kazneno gone oni koji su se branili , a ne zločinci napadači?

A tko je trebao sva ta pitanja rješiti? Tko je trebao braniti i zastupati interese Republike Hrvatske ?        Točno se zna red i poredak vlasti! Vlast je trebala biti ta koja je trebala zaštititi dignitet Domovinskog rata ,zaštititi granice i rješiti sve prijepore sa susjedima. I što je činila ta vlast od 2000 godine do danas?  Ništa,učinila je veliko zlo svom narodu i vlastitoj domovini. Nečinjenje je isto zlo,kao i ne činjenje dobra.U vlasti su bile prodane duše,koje su radile za svačije tuđe interese ,osim za interes svoje zemlje i svoga naroda. I to je ono najgore za jedan narod ,da u svom nacionalnom korpusu ima petu kolonu ili prodane duše,koje uopće nije briga za interese svoje zemlje i svoga naroda. To je ono što me čini ogorčenom na takve ljude i takvu vlast ,koja svaki put iznova izdaje nacionalne interese, u korist tuđih interesa!

A narod koji godinama podmeće svoja leđa i strpljivo podnosi nepravdu koju mu nanosi takva vlast, koju je birao i koja ga svaki put iznova razočara i ignorira njegovu volju izraženu na izborima ,dokle će sezati njegova strpljivost,do koje granice podnošljivosti?

Bilo bi vrijeme da se zapitaju svi ,koji su u svim strukturama vlasti ,koje su granice nečinjenja i lošeg upravljanja državom, koju su dobili na upravljanje, i koja je njihova odgovonost.?

Jer vlast nije samo slast  i privilegije ! Vlast je velika odgovornost prema narodu koji ih je izabrao!

Vratimo u opticaj dobrotu,ljudskost,poštenje,solidarnost, suosjećanje ,mudrost i odgovornost!

Lili Benčik

Facebook Comments Box