Ma zamislite Ministrica kulture zgrožena zbog Buljeve zabrane izložbe, ali nije zgrožena zabranom Thompsonova nastupa u pulskoj Areni

Zgražanju se pridružila i Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, SNV-ove Novosti pa i hrvatski PEN  je oštro osudio zabranu fotografske izložbe autorice Inije Herenčić, za koju kaže da je izvanredna i svjetski ugledna fotografkinja.[1]

“Gradonačelnik Miro Bulj i vlasti Grada Sinja ne žele izložbu jer je financira i Srpsko narodno vijeće, tako da se radi o kršenju slobode izražavanja i stigmatizaciji kulture srpske nacionalne manjine. Hrvatski PEN podsjeća da je doba totalitarnih i nedemokratskih režima daleko iza nas i da je sloboda izražavanja jedna od ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države, kao samostalne i demokratske članice EU”, naveli su u izjavi iz PEN-a

Republika Hrvatska je demokratska zemlja i “svi smo dužni čuvati temeljne vrednote hrvatskoga Ustava, što uključuje slobodu izražavanja i sve oblike umjetničkih sloboda”. U demokratskom društvu ne zabranjuju se niti se cenzuriraju umjetnički sadržaji, “mudro“ zbori Pučka Pravobraniteljica.

Eto puna su im usta demokracije kada se radi o srpskoj nacionalnoj manjini, ali se ta njihova demokracija uopće ne primjenjuje kada se radi o hrvatskim umjetnicima, pjevačima i piscima, onda nikakvog zgražanja nema!

Gdje je bilo Ministarstvo kulture kada je M.P.Thompsonu višekratno zabranjivan  nastup u pulskoj Areni?

Gdje je bila Pučka pravobraniteljica kada se doslovno progonilo M.P.Thompsona i Hrvatsku proglašavalo fašističkom?

Što su sve pisale Novosti i organizirale medijsku hajku na Thompsona proglašavajući ga fašistom? Zar brutalna srpska i JNA agresija na Hrvatsku nije bila fašistička? [2]

I nakon svega razaranja,  15 840 ubijenih hrvatskih branitelja i nezaliječenih trauma , 1792 nestale osobe za kojima se još uvijek traga,  mi bi trebali biti „sretni“ gledajući izložbu srpskih običaja i kulture?

Da možda i bi da su se Srbi pokajali, da ne rade protiv hrvatske države, da Hrvatsku prihvate kao svoju domovinu. Ali ne dok je njima glavni grad Beograd, Zagreb samo krava muzara, a Hrvatska poligon po kojem oni manifestiraju svoje velikosrpstvo!

Je li se Pučka Pravobraniteljica oglasila kada je labinski gradonačelnik Valter Glavičić izjavio; „Istra mora dignuti glas protiv fašizma koji puzi kroz Učku“

To nije bio udar na demokraciju, Ustav RH i ključne vrijednosti hrvatske države?

Čemu  takvo licemjerje i dvostruki standardi?

Diskriminacija Hrvata prema manjinama nikoga  ne zgražava?

Nikoga ne zgražava što se Hrvat u Istri ne može zaposliti u tijelima državne uprave, bez znanja talijanskog jezika? Ta diskriminacija  nikoga ne zgražava u državi Hrvatskoj!?

Kakvu  poruku šalje  Ministrica kulture kada financira antihrvatske filmove?

Hrvati kuš, Srbi naprijed!

Zar manjine koje usput mi financiramo iz Proračuna više vrijede kao ljudi, nego mi Hrvati!?

Nevjerojatno je od hrvatske političke “elite“ koliko se uzdizanjem na tron Rade Šerbedžije ponižava hrvatski narod i njegova krvlju stečena samostalnost i time ustvari ruši pravo na samobitnost i postojanje. Nevjerojatno je što  medijsko uzdizanje i veličanje Rade Šerbedžije  ide tako daleko da Branimir Pofuk u Večernjem listu ( Obzor 3.lipnja 2017.godine) napiše kolumnu pod naslovom:

„Narod kojemu je Thompson važniji od Šerbedžije na najboljem je putu da umre od zaglupljenosti i nestane“

Mi se na primjer zgražamo na dernek u Kumrovcu! Zgražamo se na Titove dane u Fažani! Zgražamo se na veličanje zločinca Tita! Zgražamo se kada se od zločinca gradi turistički brand! Koju poruku time šaljete? Samo vi ubijajte Hrvate, slaviti ćemo mi to, napraviti turistički brand!

Zgražamo se na veličanje Jugoslavije, na crvenu zvijezdu petokraku, koja je simbol JNA i srpske agresije na Hrvatsku. Veličanjem Jugoslavije udara se na same temelje RH, na poništavanje Domovinskog rata. Ponižavaju se hrvatski branitelji, ponižava se hrvatski narod koji je uz ogromne žrtve propatio u četiri godine JNA i srpske agresije.

Zgražamo se od 2001, na povlašteni status Rade Šerbedžije, kojemu je dan na korištenje otok Mali Brijun u Nacionalnom parku Brijuni. I ne samo otok, nego i 20 parkirnih mjesta u Fažani. Ne samo otok nego mu je Mesić dao  i brod MORH-a koji prevozi gledatelje iz Fažane na Brijune.

Zgražamo se, jer  čime je to Rade Šerbedžija zadužio  državu Hrvatsku da mu  daje na korištenje taj dio Otočja za njegovo kazalište?

Zar ovime; “Morao sam napustiti Hrvatsku, jer je ona napala moju državu Jugoslaviju” Hrvatska je krivac, Hrvatska je ta koja je napala, njegovu Jugoslaviju!?

Čime, kada nas je njegova JNA razoružala?

Što se onda vratio u Hrvatsku? Što nije otišao svojoj braći Srbima? Jer on je izjavio da smo mi braća; “Strašno je da ovdje ima toliko talentiranih i vrijednih ljudi, vrhunskih sportaša i umjetnika, a da smo mi ipak uspjeli zaratiti s vlastitom braćom. Uz sve te naše divne talente mi smo ostali nekako zaostali, čim smo se mogli krvavo pobiti na kraju 20. stoljeća”, rekao je Šerbedžija, za srpski Mondo.

Znači nije važno tko je započeo rat, nije važno tko je razarao i ubijao? Nije važno čije su žrtve bile brojnije? Samo je važno to što se Rade Šerbedžija vratio u Hrvatsku kao da se ništa promijenilo nije!

Zgrožena sam što  Srbi nama u Istri nameću već 16 godina svoje Dane srpske kulture.  Umjesto da se po istarskim gradovima i trgovima vidi istarski balun i čuje istarska ljestvica, turisti gledaju žikino kolo pa ne znaju jesu li u Istri ili u Srbiji. Ja sam na to zgrožena, jer potenciraju svoju, a preziru našu kulturu. SNV-ove Novosti od svog osnivanja izruguju se, pljuju po hrvatskoj kulturi, vjeri i identitetu.

Ministrica se nije zgražala kada Vlada nije više htjela financirati Hrvatsko slovo, [3] ali se  zgraža zbog zabrane izložbe koju financira SNV, hrvatskim novcem iz Proračuna.

Trebali bi se mi Hrvati u vlastitoj državi proglasiti manjinom, onda bi nas Vlada premijera Plenkovića obilato financirala, pa se Ministrica kulture ne bi zgražalo  nad našim pravima.

A mi se zgražamo na njeno ponašanje i diskriminaciju kojoj izlaže Hrvate! Zgražamo se na ponašanje Ministarstva kulture financirajući projekte protivne interesima i ugledu države Hrvatske.

Samo ću dva primjera navesti  film “15 minuta – Masakr u Dvoru”, kojim optužuju hrvatski vojsku za ratni zločin i etničko čišćenje i još jedan primjer gdje je baš ministrica Nina Obuljen, tada državna tajnica,  pokazala svoje pravo lice, 2008. godine 18 knjiga o Domovinskom ratu, generala Praljka proglasila je šundom,[4] da bi general Praljak 2012. godine dobio  ovrhu od pola milijuna kuna!

 

Lili Benčik/bloghrvatskonebo

[1] https://7dnevno.hr/vijesti/hrvatska/bulj-zabranom-izazvao-pravu-lavinu-reakcija-ministrica-obuljen-time-sam-zgrozena/

[2] https://www.portalnovosti.com/thompson-i-ustase

[3] https://www.hrsvijet.net/index.php/magazin/13-tv/60713-pokopali-su-hrvatsko-slovo-tko-je-sljedeci-na-redu

[4] https://www.vecernji.hr/vijesti/praljku-stigla-ovrha-od-pola-milijuna-kuna-553250

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)