Konačno se Matica Hrvatska postavila kao brana politikanstvu zloduha prošlosti nepomirenih s činjenicom da je Republika Hrvatska suverena država, članica NATO-a i EU

Matica hrvatska je najstarija hrvatska  institucija koja promovira i čuva hrvatski nacionalni identitet, jezik,  tradiciju, kulturu i obrazovanja kroz mrežu od 102 ogranka.

Bio je stvarno zadnji trenutak da se oglasi, jer su sva civilizacijska postignuća u 3o godina samostalnosti, postala upitna u nasrtanju sljednika jugo-komunističko-titoističke ideologije na sadašnju Republiku Hrvatsku, Domovinski rat i žrtve koje su podnesene za njenu slobodu.

Podsjećam da je pored EU Rezolucija, potrebno naglasiti važnost Odluke Hrvatskog Sabora od 8.listopada 1991.godine. NN 53/1991 , kojom:

Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ

PRIJEDLOG VLADI REPUBLIKE HRVATSKE O DONOŠENJU ZAKONA O IMENIMA U JAVNIM PROSTORIMA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Povijest, kultura i civilizacijska dostignuća mogu se obilježiti na razne načine, imena osoba i značajnih događaja u javnim prostorima svakako su jedan od njih. Da bi se na razini lokalne samouprave spriječila samovolja i populistički aktivizam političkih ultraša, njihove namjere da arbitriraju povijest mijenjajući imena trgova i ulica, mišljenja smo da Vlada Republike Hrvatske treba predložiti Hrvatskom saboru Zakon o imenima u javnim prostorima na teritoriju cijele države, a u skladu s duhom Rezolucije Vijeća Europe br. 1481 objavljene 2006. kao i Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti o totalitarizmu iz 2009.

Obje Rezolucije jednoznačno izjednačuju i osuđuju europske totalitarne režime: nacizam, fašizam i komunizam, a posebno naglašavaju savezništvo nacizma i boljševizma sklopljeno 23. kolovoza 1939. i civilizacijske strahote dugovječnog komunizma kao najstrašnijeg totalitarizma koji, nažalost, još nije vojno poražen.

Takvim bi se Zakonom stvorio zakonski okvir i spriječilo politikanstvo zloduha prošlosti nepomirenih s činjenicom da je Republika Hrvatska suverena država, članica NATO-a i EU. Na taj bi se način stavila zakonska rampa svima koji se nisu pomirili s propašću totalitarnih režima nego na lažnim povijesnim premisama, poput izjednačavanja antifašizma i komunizma, u Hrvatskoj pokušavaju promovirati zločince nakaznih totalitarnih diktatura i veličati prošlost političkih tiranija.

Republika Hrvatska onoliko je dio moderne demokratske Europe i slobodnog svijeta, koliko poštuje i prihvaća njezina civilizacijska dostignuća, demokratske stečevine i usvojene rezolucije. U tom procesu vraćanja Hrvatske u okrilje Europe nema mjesta povijesnim lažima i recidivima totalitarne prošlosti koji vraćaju Hrvatsku u blato iz kojeg se izvukla pobjedničkim Domovinskim ratom. Gospodarski uspjesi Republike Hrvatske: ulazak u eurozonu i schengenski prostor nemjerljiv su dobitak za hrvatsku državu i narod, ali sve je to tek civilizacijski privid ako hrvatska politika i vlast popuste pred revitalizacijom nacifašističke i komunističke ideologije i njihovim aktivistima dozvoli promociju poražene prošlosti.

Inzistiramo da u procjenama tko je od povijesnih osobnosti bio prikladan za ponijeti ime ulice ili trga ne budu mjerodavne presude komunističkih i socijalističkih sudova, nego isključivo presude sudova samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Predsjedništvo Matice hrvatske

Prijedlog Matice Hrvatske zadire u samu srž i bitak hrvatske države, jer su  odmah javili protivnici prijedloga,  koji su se u njemu prepoznali.

Kontradiktoran Ivo Goldstein

Ivo Goldstein sebe smatra jedinim mjerodavnim tumačem „istine“ hrvatske povijesti, pa su samo njegovi kriteriji povijesna istina. Pri tome manipulira sa  povijesnim istinama, jer kada je riječ o Titu, zločini komunizma nisu sporni, jer su njegove „zasluge“ puno značajnije. Ali kada se radi o ličnostima iz NDH, onda je samo njihov  rad i djelovanje u okviru NDH sporan , iako nisu počinili zločin.

https://dugopolje.org/matica-hrvatska-protiv-mozemovaca-i-goldsteina-presude-komunistickih-sudova-ne-mogu-biti-mjerodavne-za-odredivanje-imena-ulica/

„ Možemo govoriti o njegovim manama i o tome da je bilo na vrhu hijerarhije koja je počinila ratni zločin 1945., ali treba reći da je Tito i osloboditelj. Oslobodio je Primorje i Istru. Bez Tita toga ne bi bilo“

To je čista manipulacija, jer za Istru i Primorje bi uzaludno bilo Titovo oslobađanje, da nije bilo istarskog svećenstva na čelu sa mons. Božom Milanovićem, koji su na Pariškoj mirovnoj konferenciji po matičnim knjigama dokazali da tu živi većinsko hrvatsko stanovništvo.

Goldstein, sam sebe dovodi u kontradikciju kada daje usporedbu:

„George Washington imao jedan vrlo ružan odnos prema svojim robovima pa nitko neće reći da treba ukidati imenovanja ulica, trgova. Nitko neće preimenovati Washington DC zato što je George Washington imao problema s robovima”

Znači Tito je velika povijesna ličnost, pa zanemarimo njegove zločine, jer je on „osloboditelj“.   Pa zašto su onda Goldsteinu sporne ove ličnosti :

“Filip Lukas je bio profesor zagrebačkog sveučilišta, geograf, predsjednik Matice hrvatske,  bio je ustaški propagandist i propagandist rasne teorije. Govorio je o hrvatskoj narodnoj zajednici. Bio je jedan klasični zločinac za pisaćim stolom koji nikad nije uzeo pištolj u ruke, ali je itekako pridonio rastu atmosfere terora u kojem je zločin protiv Srba, Roma, Židova, drugih i drugačijih bio moguć.

Ivan Šarić, nadbiskup sarajevski, se istaknuo svojim antisemitskim govorima, apsolutno propagandist ustaški….upozorava i da na Kustošiji postoji ulica koja je potencijalno posvećena ratnom zločincu Eugenu Didi Kvaterniku, a zove se samo Kvaternikova ulica. Nije jasno određeno radi li se o Eugenu Kvaterniku koji već s pravom ima svoj trg ili Eugenu Didi Kvaterniku. “Oni ni po čemu ne zaslužuju ulicu u Zagrebu”, kaže Goldstein za Lukasa, Šarića i Didu Kvaternika.

Godstein sam priznaje da na pr. Filip Lukas „nikada nije uzeo pištolj u ruke“ nikoga nije ubio, ali ne zaslužuje ulicu, a Tito i njegovi „drugovi“ koji su  izravno naredili, neki i sudjelovali u  likvidaciji  stotinu tisuća ljudi zavrjeđuje? Eto što je ideološka zaslijepljenost i licemjerje!

Upravo stoga je nužno potrebno zakonski odrediti i regulirati to pitanje po hrvatskim, demokratskim, a ne po ideološkim standardima i zakonima.

Lili Benčik/bloghrvatskonebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)