Sramotna i bezdušna saborska većina vladajućih, odbila roditeljima, njegovateljima naknadu nakon smrti djeteta

U petak 17.ožujka  2023.godine je u Saboru kod glasovanja o naknadi roditeljima bolesne djece, u izbila javnost  sva bijeda i gnoj  vladajuće političke “elite“!

Ovo su imena svih 76 zastupnika koji su bili protiv toga da roditelji njegovatelji primaju naknadu nakon smrti djeteta:

Neka njihova imena ostanu zapisana u povijesti Sabora, kao njegova najveća sramota!

Ačkar, Krešimir

Bačić, Ante

Balić, Marijana

Baradić, Nikolina

Barbarić, Nevenko

Baričević, Danica

Barišić, Dražen

Bedeković, Vesna

Begonja, Josip

Bilek, Vladimir

Blažević, Anamarija

Borić, Josip

Bošnjaković, Dražen

Brčić, Luka

Brkan, Jure

Budalić, Ivan

Burić, Majda

Bušić, Zdravka

Cappelli, Gari

Ćelić, Ivan

Ćosić, Pero

Deur, Ante

Dodig, Goran

Dreven Budinski, Nadica

Đakić, Josip

Franković, Mato

Grba-Bujević, Maja

Habijan, Damir

Hrebak, Dario

Hrelja, Silvano

Ivanović, Goran

Jandroković, Gordan

Jankovics, Robert

Jelkovac, Marija

Jenkač, Siniša

Juričev-Martinčev, Branka

Kajtazi, Veljko

Kapulica, Mario

Karlić, Mladen

Katičić, Krunoslav

Kirin, Ivan

Klarić, Tomislav

Klasić, Darko

Kliman, Anton

Komes, Magdalena

Krstulović Opara, Andro

Lekaj Prljaskaj, Ermina

Lukačić, Ljubica

Maksimčuk, Ljubica

Mandarić, Marin

Mažar, Nikola

Milošević, Boris

Murganić, Nada

Okroša, Tomislav

Pavić, Marko

Perić, Grozdana

Petir, Marijana

Pocrnić-Radošević, Anita

Pupovac, Milorad

Radin, Furio

Reiner, Željko

Sanader, Ante

Sobota, Darko

Srpak, Dražen

Stier, Davor Ivo

Šarić, Josip

Šašlin, Stipan

Šimičević, Rade

Šimić, Hrvoje

Štromar, Predrag

Totgergeli, Miro

Tramišak, Nataša

Tušek, Žarko

Vidović, Radoje

Zekanović, Hrvoje

Zmaić, Ankica

47 zastupnika oporbe  zgroženo su napustili sabornicu i nisu  sudjelovali u daljnjem glasanju.

Dodatna sramota i bezdušnost, djecu i roditelje još  tjerali su sa galerije Sabornice

Nakon što su vladajući u petak u Hrvatskom saboru odbili roditeljima njegovateljima produžiti pravo na naknadu još 6 mjeseci nakon smrti djeteta i to dok su ih oni i djeca gledali s galerije, dodatan udarac su dobili kad su ih htjeli poslati van pred ogradu.

Sramotno  i  mučno  u povijesti Sabora, a dodatan sramotan trenutak bio je kad saborske službe nisu dale roditeljima i djeci da se medijima obrate unutar zgrade Sabora već su ih najprije htjeli poslati van pred ogradu, no iz službe za medije riješili su situaciju dozvolivši im ipak da ostanu unutra.

Medijima se kroz suze obratila Suzana Rešetar iz Udruge Sjena, navodeći kako ju je ”sram što je svoje dijete rodila u ovoj državi”. Suzana Rešetar, kaže da još uvijek osjeća istu mučninu u želucu kad se sjeti petka:

„Roditeljima smrtno bolesne djece uskratili su pravo koje su dali sebi samima. Oni kad im istekne mandat koriste isti model, šest plus šest “dok se ne snađu”, a roditelj kojemu umre dijete o kojemu je brinuo ponekad i dulje od 20 godina, nema pravo od žalovati, u miru pokopati dijete i doći k sebi, nego se u roku od osam dana mora prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Pritom su njihove socijalne naknade 4000 kuna ili 530 eura, a zastupničke plaće, koliko, 18.000 kuna, 2400 eura? Trebalo bi pitati porezne obveznike, koji plaćaju i roditelje i političare, koga od njih žele plaćati još godinu dana. Nedavno je preminula djevojka s 24 godine. Njezina majka mi kaže “izađem u vrt i još čujem zvuk medicinskih aparata”. Kako ona sad odmah može biti sposobna za posao? To su ljudi koji su i po nekoliko puta sami oživljavali svoju djecu, iza njih su godine trauma…..

Naknada koja je izazvala veliki revolt iznosi 4000 kuna ili 4500, ako roditelji obavljaju i medicinsko-tehničke zahvate, recimo imaju djecu na respiratorima, s kanilama, sondama… Do 2019. godine je bila 2500 kuna, kad su se roditelji njegovatelji prosvjedima izborili za povećanje….

Dvije godine prije, 2017., umrlo je dijete staro 13 godina s bezbroj dijagnoza, dijete koje je majka dva do triput oživljavala. Ona nije imala novac da pokopa sina, između sebe smo sakupljali da joj damo za ukop. Nikad to neću zaboraviti. Stravično. Tada smo poslali zahtjev, bili na razgovoru s ministricom Nadom Murganić koja je obećala podizanje naknade i da će Zakon o socijalnoj skrb i poslati u hitnu proceduru i riješiti pitanje “šest plus šest”. Struka kaže da kad vam umre dijete imate PTSP i otprilike pola godine vam treba da uopće shvatite što vam se dogodilo. A drugih šest mjeseci, psihološki prihvaćate to stanje i osovljavate se na noge“ rekla je  za Jutarnji list Suzana Rešetar.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/jesu-li-oni-koji-su-glasali-protiv-roditelja-njegovatelja-izgubili-ljudskost-ili-je-nisu-imali-15317159

Roditelji -njegovatelji teško bolesne djece se od 2012.godine bore sa bešćutnom političkom  „elitom“ za status i socijalna prava. Prva ih  je odbila ministrica Milanka Opačić, potom Nada Murganić pa ministar Josip Aladrović, koji se, suočen s optužbama, povukao i koristi “šest plus šest”, sad i Marin Piletić.

Četiri ministra su se promijenila, a oni kažu “čekajte još malo”. Izmijene Zakona o socijalnoj skrbi trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine, za deset mjeseci. Koliko će djece dotad umrijeti i koliko roditelja biti pušteno da se i prije nego pokopaju dijete, odu prijaviti na HZZ? I zašto se moraju čekati izmjene zakona, kad je ministar to sam, uredbom, mogao, tu jednu rečenicu, dodati u Zakon?

„Pa ako ne smije bez stranačke dozvole, može pitati šefa“ rekla je Suzana Rešetar

I ŠEF je vidio koliku je štetu sam sebi učinio, pa se ŠEF predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković  ipak smilovao roditeljima njegovateljima i  nakon sjednice vodstva HDZ-a poručio kako će nakon smrti djeteta dobivati naknadu i to idućih 10 mjeseci.

„“Mi donosimo cjelovita rješenja u okviru politike koja je socijalno osjetljiva, orijentirana da pomognemo svima” rekao je premijer Plenković

Vidimo koliko su cjelovita, godinu dana, još 2 mjeseca bi  ipak bilo malo previše, zar ne premijeru Plenkoviću?

Lili Benčik/bloghrvatskonebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)