2025.-ta je godina jubileja -Sveta godina Jubilej posvećenoga života koji će se održati 8. i 9. listopada 2025. godine u Rimu

Jubilej posvećenoga života koji će se održati 8. i 9. listopada 2025. godine u Rimu.

https://www.vaticannews.va/hr/vatikan/news/2023-07/dopis-proslava-jubileja-posvecenog-zivota-2025.html

Proprefekt Dikasterija za evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella predstavio je  23. siječnja 2024. na konferenciji za medije u Tiskovnom uredu Svete Stolice pripremnu Godinu molitve ususret Jubileju 2025., koja je počela na Nedjelju Božje riječi.

Nadahnuće za taj put bilo nam je pismo koje je papa Franjo 11. veljače 2022. godine uputio proprefektu Dikasterija za evangelizaciju, mons. Rini Fisichelli.

Jubilej je godina pomirenja, obraćenja i sakramentalne pokore, solidarnosti, nade, pravde i predanog zalaganja u služenju Bogu u radosti i miru s braćom.

Nazvan je „Svetom godinom“ zato što je cilj promicati svetost života.

Ustanovljen je zato da ojača vjeru, potakne djela solidarnosti i bratskoga zajedništva u Crkvi i društvu, da pozove i potakne vjernike na iskrenije i dosljednije ispovijedanje vjere u Krista jedinoga Spasitelja. U svom pismu Papa nam pomaže razumjeti geslo koje je izabrao za predstojeći jubilej „Hodočasnici nade“,  te nas poziva da 2024. godinu učinimo velikom „simfonijom vjere“

Službeni logotip Jubileja 2025. predstavljen je u Vatikanu 28. lipnja. 2023.

https://www.vaticannews.va/hr/vatikan/news/2022-07/predstavljen-logotip-jubileja-2025-sposobni-ici-naprijed-zahv.html

Između pristiglih radova koji je bio otvoren za sve,  a stigle su 294 prijave iz 213 gradova i 48 različitih zemalja iz cijelog svijeta, papa Franjo je izabrao onaj Giacoma Travisanija.

Sudionici su bili od 6 pa sve do 83 godine starosti. „Zapravo, primljeno je mnogo ručno nacrtanih dizajna od djece iz cijeloga svijeta i bilo je stvarno dirljivo prolaziti kroz te crteže koji su bili plod mašte i jednostavne vjere“, rekao je proprefekt Dikasterija za evangelizaciju, mons. Rini Fisichelli.

Logo predstavlja četiri stilizirane figure koje označavaju čovječanstvo koje dolazi s četiri strane svijeta. Jedna figura je u zagrljaju druge označavajući solidarnost i bratstvo koji moraju ujediniti narode, a predvodnik prianja i grli križ, znak vjere i nade, koja ne smije nikada biti napuštena. Valovi ispod prikazuju da se hodočašće života ne odvija uvijek u mirnim vodama. Kao poziv na nadu u osobnim događajima i kada se događaji svijeta nameću s najvećom intenzivnošću, donji dio križa produljuje se i pretvara u sidro, metaforu nade,  koje se nameće gibanju valova.

I boje imaju svoju simboliku. Crvena prikazuje ljubav, djelovanje i dijeljenje. Žuta je boja ljudske topline. Zelena predstavlja mir i ravnotežu, a plava sigurnost i zaštitu. Crna boja križa i sidra predstavlja autoritet i unutarnji aspekt.

Slika pokazuje kako hodočasnikovo putovanje nije individualno, nego zajedničko. „Križ nije statičan, već dinamičan, savija se prema čovječanstvu i susreće ga kao da ga ne želi ostaviti samog, već nudi sigurnost prisutnosti i nade.

Prijevod Molitve Jubileja, koju je sastavio papa Franjo, na hrvatski jezik, objavljen na službenoj mrežnoj stranici Svete godine 2025.

https://ika.hkm.hr/dokumenti/molitva-jubileja-2025/

Lili Benčik/hrvatskonebo

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)