Pula, domaćin 6. hrvatskog iseljeničkog kongresa 2024.godine

Nakon uspješno održanog 5.hrvatskog iseljeničkog kongresa u Mostaru, Centar za iseljeništvo na čelu sa dr. Marinom Sopta dogovorio je 25. listopada,  sa pulskim gradonačelnikom dr. Filipom Zoričićem da Pula bude grad domaćin 6. iseljeničkog kongresa u lipnju 2024.godine.

U periodu od godine i pol, biti će dovoljno vremena za dogovoriti sve detalje i pripremiti sve potrebno za održavanje jedne tako složene manifestacije.

Kongres je otvoren  znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta,  kao i  gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija te iseljenicima i povratnicima u domovinu da predstave svoj rad i iskustva. Kroz različite tematske cjeline obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one vezane uz društvene i tehnološke promjene te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.

Dogovoren je veliki koncert u pulskoj Areni istarskih pjevača uz  smotra hrvatskog iseljeničkog folklora,  gostovanje Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado te  nastup folklornih skupina i narodnih pjevača  iz  Istre.

Detalje i pozivi skupinama i pjevačima uslijediti će nakon što  se utvrdi točan datum održavanja 6.Kongresa, vezano uz dogovorom sa Turističkom zajednicom po pitanju smještaja sudionika i gostiju iz cijelog svijeta.

Tematska konferencija o značaju dr.Ante Cilige za Hrvatsku u 20.stoljeću

Dogovorena je i Konferencija o dr. Anti Ciligi, koja će se održati u veljači 2023.godine uz potporu Grada Pule.

Dr. Ante Ciliga, veliki hrvatski, istarski sin, publicist, pisac,  novinar, komunistički disident, predvodnik Proštinske bune, kojega su progonili  i Staljin ( zatvorio ga  je 5 godina u ruski  Gulag) i Pavelić (strpao ga je godinu dana u Jasenovac) i Tito ( Ciliga se vratio u Hrvatsku tek 1990.godine), zaslužio je da se o njemu govori i valoriziraju njegova djela. Naime dr .Ante Ciliga prvi je u svojoj knjizi  „U zemlji velike laži“ objavljenoj u Parizu 1938.godine,  svjedočio  što se zbiva u Rusiji i kako „ revolucije jede  i vlastitu djecu“. Bilo je to prvo informiranje Europe i svijeta o „sovjetskoj slobodi“

Ciliga je posvjedočio kako su čitave kompozicije seljaka vodili u ropstvo. Očajni su roditelji umiruću djecu pružali kroz prozor da im telegrafski stup smrska glavu. „Onaj koji nije živio u sovjetskim zatvorima, koncentracijskim logorima i izgnanstvu, gdje je živjelo 5 milijuna robova, koji ne pozna najveću kaznionicu u povijesti, gdje ljudi skapavaju kao muhe i ubijaju ih kao pse, gdje čovjeka tjeraju na rad kao psa, taj ne može imati pojma što je Sovjetska Rusija i staljinističko besklasno društvo“, napisao je Ciliga.

Ciliga je  jugo- komunistima trn u oku, jer je odbacio komunizam ocijenivši da su sva tri pokreta, partizanski, četnički i ustaški, istovjetnog  tipa i mentaliteta i čini ih ista ljudska podloga.( što je potvrđeno Rezolucijom EU Parlamenta 80 godina poslije da su sva tri totalitarna  režima zločinačka)

Zanimljivo je i to da je Miroslav Krleža znao za Staljinove čistke, ali nije o tome javno progovorio.

Poslijepodne su  dr. Marin Sopta i tajnica udruge Centra  za iseljeništvo Tanja Trošelj u dvorani Župe Sv. Ivana Krstitelja u Puli, prezentirali Zbornik radova sa 3. iseljeničkog kongresa održanog u Osijeku i 4.iseljeničkog kongresa održanog, zbog Covid-19, djelom u Zagrebu, a djelom u Mariji Bistrici.

U pripremi je zbornik sa 5. iseljeničkog kongresa u Mostaru.

Lili Benčik/bloghrvatskonebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)