Prelet Rafalea, aviona Hrvatskog zrakoplovstva nad cijelim teritorijem RH, definitivno dokazuje da je autonomaška i antihrvatska politika IDS-a doživjela poraz

Izražavam zahvalnost i zadovoljstvo Vladi RH i MORH-u na ovoj akciji, koja dokazuje Hrvatski suverenitet nad Istrom.

Jedan Rafale će pozdraviti Istru i jug Hrvatske te preletjeti iznad sljedećih hrvatskih gradova: Velika Gorica – Duga Resa – Delnice – Kastav – Pazin – Poreč – Rovinj – Pula – Novalja – Zadar – Biograd – Šibenik – Kaštela – Split – Omiš – Ploče – Dubrovnik – Korčula – Hvar – Knin – Gospić – Otočac – Ogulin – Duga Resa – Velika Gorica.

https://www.morh.hr/rafali-na-vro-bljesak-piloti-hrz-a-prva-zadaca-mocnih-rafala-pocast-svima-zasluznima-za-slobodnu-hrvatsku/

IDS od svog osnutka vodi antihrvatsku, autonomašku politiku. Statut Istarske županije živi je dokaz te politike u kojem je IDS potvrdio i ozakonio istrijanstvo, a potpuno negira hrvatski identitet Istre.

Stranački čelnici IDS-a službeno su priznavali Hrvatski suverenitet nad Istrom, a istovremeno su ga potkopavali raznim spletkama i medijskim spinovima.

Župan Istarske županije i bivši gradonačelnik Pule i bivši zadrti IDS-ovac Boris Miletić izjavio je 2018.godine,  da ratni zrakoplovi HV neće nadlijetati Istru. “Militarizacija Pule i Istre nije opcija i mi ćemo se boriti protiv toga na sve moguće načine” rekao je Boris Miletić.

Nije se izjasnio koji su to načini, ali je očito da nije uspio.

https://www.vecernji.hr/vijesti/miletic-ratni-zrakoplovi-nece-nadlijetati-istru-1240677

U Puli je 15. studenog 2019. godine, otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom obraćanju rekao je “Ova Vlada je vratila Hrvatsku vojsku u Pulu….pobjednička Hrvatska vojska vraća tamo gdje prirodno i pripada – među svoj hrvatski narod.“

Licemjerstvo odnosno prevaranstvo IDS-ove politike očituje se i preko Domovinskog rata.  Ivan Jakovčić tadašnji župan Istarske županije protivio se prihvatu izbjeglica  i prognanika iz ratom zahvaćenih područja koji su sklonište potražili u Istri, jer bi oni po njegovom mišljenju narušili etnički sastav stanovništva Istre!?

Protivili su se i odlasku Istarskih dragovoljaca na ratište u Liku. Mario Sandrić tada je izjavio: “Nas Istrane neka puste na miru, jer nam rat nije potreban….Nisu naša djeca zaslužila da se bore, ginu i ožalošćuju svoje majke, sestre i braću za nečija nacistička opredjeljenja“.

Za IDS-ovce Domovinski rat nije bio njihov rat, bio je to rat za „ nacistička opredjeljenja“ a ne obrana od velikosrpske i JNA agresije.

Od te retorike nisu odustali. Gradonačelnik Labina i potpredsjednik IDS-a Valter Glavičić je na nedavnom obilježavanju 79.obljetnice oslobođenja Labinštine na Vinežu 26.travnja izjavio;

„Istra mora dignuti glas protiv fašizma koji puzi kroz Učku“

Sve spremno za Republiku Istru: osobna iskaznica, moneta, putovnica i Istrovnica.

Tada na početku velikosrpske i JNA agresije još su bili “Istrani”. Kasnije je Sandrić talijanizirao svoje prezime u Sandri i postali su Istrijani.

Iako je IDS bio na vlasti Istrani ga nisu slijedili. U Istri se organizirala obrana domovine Hrvatske, javilo se puno dragovoljaca.

  1. srpnja 1991. godine u Valbandonu je osnovana jedinica specijalne policije BAK Istra
  2. rujna 1991. osnovana 119. brigada HV-a,
  3. prosinca 1991. osnovana 154. brigade HV-a.

U Puli su tijekom Domovinskog rata nastale i druge vojne postrojbe. Uz 1. osnovana je i 2. domobranska bojna, 8. laka jurišna brigada, 22. eskadrila lovačkih zrakoplova, 25. eskadrila izvidničkih zrakoplova, satnija mornaričkog pješaštva-Vange,  pomorska logistička baza,  pokretna obalno – topnička bitnica, Središte za obuku i odgoj vojnika na Muzilu, Pomorsko zapovjedništvo za Sjeverni Jadran i Zrakoplovna baza  Pula.

Istaknuti IDS-ovci protestirali su protiv mobilizacije, odlasku branitelja na ratišta diljem Hrvatske, da bi se nakon završetka rata bez imalo srama stavili na čelo Mimohoda hrvatskih branitelja u Puli, koji se organizira svake godina na Dan hrvatskih branitelja i Dan domovinske zahvalnosti 05.kolovoza.

Mnogi branitelji ne idu na mimohod upravo zato što je na čelu sadašnji župan Miletić, koji je zagovarao demilitarizaciju Istre i žestoko se protivio da avioni Hrvatskog zrakoplovstva prelijeću iznad Istre.

ČIJE JE NEBO NAD ISTROM? SUVERENITET RH PROSTIRE SE I NA ZRAČNI PROSTOR IZNAD TERITORIJA RH,ŠTO ZNAČI DA JE NEBO NAD ISTROM HRVATSKO, A NE IDS-ovo! – HRVATSKE PRAVICE (hrvatskepraviceblog.com)

Naravno da je Boris Miletić kao državni službenik Republike Hrvatske, na funkciji župana Istarske županije morao promijeniti retoriku i priznati nadležnost Hrvatskog zrakoplovstva nad istarskim nebom i Hrvatske vojske na zemlji, ali uvijek nađe neku zamjerku:

“Pohvalno je što država kupnjom borbenih aviona Rafalea štiti zračni prostor i modernizira vojno zrakoplovstvo. No, istodobno me žalosti što država ne posvećuje dovoljno pažnje u zaštiti našeg kopna, što zorno prikazuju razmjeri bespravne gradnje, kojom je posebice pogođeno područje Istre”, izjavio je Miletić Hini.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/istarski-zupan-svjedocimo-napadu-na-nasu-drzavu-i-to-pretezito-od-stranaca/2559584.aspx

To je samo dokaz prevrtljivosti i pokvarenosti IDS-ove politike. Javno pohvaljuje nabavku Rafalea, a istodobno optužuje državne vlasti za bespravnu gradnju, koju su omogućili IDS-ovski načelnici i gradonačelnici općina i gradova u Istri, jer je po članku 135 Ustava RH prostorno i urbanističko planiranje, u nadležnosti lokalne samouprave, a ne državnog aparata!

Zanimljivo je da upravo  IDS inzistira na što većim ovlastima lokalne uprave i samouprave, jer mu je još jedino to preostalo od svekolikih tlapnji  o autonomiji.

Lili Benčik/bloghrvatskonebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)