Događaji u Tinjanu jasni su izraz nepriznavanja države Hrvatske, njene povijesti i njenog identiteta. Oni su odraz ustrajne 30 -godišnje politike IDS-a, u ponekada otvorenoj, a ponekada podzemnoj borbi protiv države Hrvatske.

Čelnici općine Tinjan iz duboke mržnje prema Hrvatima i državi Hrvatskoj  ne dopuštaju ni obilježavanje, ni  sjećanje na žrtve njihove jugo-titoističke ideologije.

Svakim danom iznova u brojnim se primjerima, potvrđuje USTRAJNA antihrvatska politika IDS-a i njima pridruženog SDP-a. Nažalost ne samo čelnika općine Tinjan! Sličnih primjera ima po cijeloj Istri. IDS-ove metode negiranja hrvatskog identiteta Istre manifestiraju se preko regionalizma, lokalne samouprave, istrijanstva i talijanizacije, sa ciljem smanjenja utjecaja  hrvatske vlasti u Istri i rashrvaćivanja Istre.

Istarski Hrvati kroz cijelu su se povijest borili za svoj hrvatski identitet, a nažalosnije je što se moraju i sada boriti u svojoj državi Hrvatskoj!

U Austro-ugarskoj monarhiji protiv talijanaša, mada je po svim popisima stanovništva u AU Monarhiji u 19. i početkom 20.stoljeća, Hrvata bilo više od Talijana.

U vrijeme Talijanske okupacije Istre, ( 1918-1943) opet protiv talijanizacije za očuvanje svog hrvatskog jezika i identiteta.

U Jugoslaviji od 1945-1990, za svoju vjeru, Katoličku crkvu, svoj hrvatski jezik i čakavsko narječje, protiv nametanja srpskog jezika i nakaradnog srpsko-hrvatskog ili hrvatsko-srpskog jezika.

U konačno u svojoj državi Hrvatskoj protiv istrijanizacije, talijanizacije i jugo-titoističke ideologije IDS-a. Stranke koja je od 1990, od samog otimanja stranke talijanaša, iredentista i autonomaša od hrvatske komponente, počela sistematski rashrvaćivati Istru.

U demokratskom državnom uređenju, vlast izabrana na demokratskim izborima, mora prije svega poštovati državu i njeno zakonodavstvo,  i to je iznad svih parcijalnih i stranačkih interesa.

Državnu vlast ne predstavlja samo jedna stranka! Državna vlast treba zastupati sve hrvatske građane, a ne samo svoje stranačko članstvo.

Nedavno je gradonačelnik Labina Valter Glavičić izjavio:

„Istra mora dignuti glas protiv fašizma koji puzi kroz Učku“!?

Koja i čija  to Istra? Jesu li  je Glavičić i njegov IDS dobili  u dotu, pa diktiraju što Istra mora?

„Drug“ Glavičić ovim je riječima opalio pljusku  svojoj stranki, njenoj „demokraciji, toleranciji, multietničnosti i multikulturalnosti“ čime se IDS busa u prsa, jer je sve „priko Učke“ proglasio fašistima!? A fašizam je kapitulirao još 8.rujna 1943.godine.

Župan Boris Miletić, bivši dugogodišnji predsjednik IDS-a,  koji je po funkciji predstavnik državne vlasti na području županije i nositelj izvršne vlasti u županiji, nije se uopće pojavio, ni poslao izaslanika na 6.Kongres hrvatskog iseljeništva, koji se održao od 28.do 30 . lipnja u Puli.

U radu Kongresu sudjelovalo je oko 150 delegata iz cijeloga svijeta i svatko je na svoj način doprinio njegovu uspješnom odvijanju i završetku. Župan Miletić je kao predstavnik  državne vlasti u Istarskoj županiji trebao pozdraviti skup i zaželjeti dobrodošlicu Hrvatima koji su iz cijelog svijeta došli u Pulu i Istru, ali nije imao obraza.

To je očito  nepoštivanje države Hrvatske, od  strane državnih dužnosnika  koji su plaćeni novcem poreznih obveznika  iz Proračuna RH, nepoštivanje Vlade koja je poslala Ministra demografije i nepoštivanje  Katoličke crkve , jer je porečki  i pulski biskup na svetoj misi i otvorenju blagoslovio sudionike Kongresa.

Ali nikakvih dvojbi IDS nije imao glede  Kongres Istrijana koji je organizirao u travnju 1995.

Na Kongres je došlo oko 800 sudionika iz Amerike, Kanade, Italije, Slovenije i Australije. Svi su tražili neki specijalni status i pristup Istri, samo da se smanji utjecaj i značaj Zagreba i RH.

Tim Kongresom IDS je htio  internacionalizirati svoju autonomašku antihrvatsku politiku. [1]

NACRT POLITICKE DEKLARACIJE, koji je prethodno pročitan na Kongresu, imao je vise edukativnu i sentimentalnu, stišavajuću funkciju,  pa se piše  da su Istrijani “kao državljani svojih država (..) most prijateljstva među svojim državama” i da su “ponosni sto mogu raditi na dobrobiti svojih domovina”. Nacrt još upućuje na odgovornost većine (istarski Hrvati) prema pravima manjine (Talijani, Slovenci i ostali), kao i na odgovornost istarskih Talijana u Republici Italiji (..) “da putem svoje Vlade i europskih tijela potiču brzu integraciju Hrvatske i Slovenije u Europsku Uniju”. Istranima se savjetuje promicanje načela praštanja i pomirbe, jer “naša je tradicija i kultura utemeljena u kršćanskoj civilizaciji”. Temeljna poruka Političkog Nacrta je “praštanje u ime suživota i razvitka na političkom i gospodarskom planu”, i sve to u ime “naše djece i budućnosti”.

Sve te teze odražavaju se u politici IDS-a do dan danas, sa time što se ideesovci nisu pokazali kao  tolerantni, već naprotiv nameću svoju politiku, kojom i dalje lažima i jugo-komunističkim agitpropom , truju mržnjom vlastiti narod.

Događaji u Tinjanu pokazali su da nema nikakvog kršćanskog praštanja, ni pomirbe, nema suživota, već samo duboka mržnja, sa kojom beskrupulozno manipuliraju.

Kolateralna žrtva njihove manipulacije  ove godine je župnik Mladen Matika, koji iz čisto tehničkih razloga nije mogao slaviti misu taj dan ( ne može slaviti četiri mise u jednom danu) Naime župnik Matika je župnik i župe  Sv. Nikole biskupa u Pazinu, pa su organizatori komemoracije o tome trebali voditi računa. Ovom mu se prigodom duboko i iskreno ispričavam, na krivom navodu, jer kako sam i navela bilo mi je čudno s obzirom da se do sada svake godine misa zadušnica održavala se u Crkvi.

Vjerujem da mu u takvoj isključivoj i netolerantnoj sredini zatrovanoj mržnjom nije lako pastoralno djelovati i raditi.

I što još proizlazi iz te mržnje? Hrvatski barjak ponižavajuće postaviti na zadnje mjesto, poslije općinske , županijske u EU zastave umjesto na prvo!

„ Člankom 18. Pravilnika o postupku davanja odobrenja grba i zastave jedinici lokalne samouprave propisano je i postavljanje drugih zastava uz onu Republike Hrvatske, a uvijek gledano s ulice prema zastavama. Pod ‘drugim zastavama’ mislimo na one županije, grada i/ili općine. Tako se zastava JLS-a (jedinica lokalne samouprave) ističe uz zastavu Republike Hrvatske s desne strane

Eto na koliko se sve načina manifestira to  IDS-ovo posijano sjeme mržnje prema Hrvatima i državi Hrvatskoj u Istri!

Lili Benčik/ hrvatskepravice

[1] https://aimpress.forumcivique.org/article/50425-001-pubs-zag/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)